Under skyltsöndagen den första advent är Visby upplyst av vinterbelysning. Men utanför centrum gör mörkret sig påmint. Därför passar vi på att göra en stor reflexutdelning.

Reflexutdelning av senaste vinnaren av vår reflextävling

En reflex gör stor skillnad

Under skyltsöndagen är många i rörelse på stan. På Östercentrum står vi och bjuder på fika och i syfte att upplysa om vikten av att synas i trafiken så delar vi även ut reflexer till förbipasserande. Den reflex som delas ut är den vinnande reflexen från vår senaste reflextävling.

En bil som kör i 50 km/h har under perfekta förhållanden en stoppsträcka på 26 meter. Du som inte bär reflex i trafiken syns inte förrän en bil är 20-30 meter ifrån dig. Därmed är risken stor att bilisten inte hinner stanna i tid.

Däremot, om du bär en reflex syns du redan på 125 meters avstånd. Och med fler reflexer, som gärna får sitta så att de rör sig när du går, syns du ännu bättre. Med detta i åtanke är reflexer en riktig livräddare och därför kan du alltid hämta gratis reflexer på våra kontor under det mörka vinterhalvåret.

Testa dina reflexer inför hösten

Du testar enkelt dina reflexer genom att hänga upp dem i ett mörkt rum och med en ficklampa lysa på dem från cirka 4 meters avstånd. Då kan du se om de fortfarande reflekterar skarpt.

Ökad risk för bränder kring jul

Med oss vid reflextävlingen finns Räddningstjänsten. De demonstrera hur du går tillväga för att släcka bränder i hemmet. Det är vanligast att det börjar brinna under årets mörka månader och den vanligaste brandorsaken är spisbrand. Därför passar de bland annat på att visa varför du inte ska hälla vatten på brinnande olja och hur du ska släcka olika typer av brand.

Räddningstjänsten demonstrerar brandsäkerhet och släckning under reflexutdelning

Bidrar till Agenda 2030 genom mål

Globala målen, Agenda 2030, Mål 11 Hållbara städer och samhällen

Linje

Relaterade engagemang