Du har säkert varit med om en brandövning på arbetsplatsen eller i skolan. Men har du brandövat hemma någon gång? I vår kampanj Sveriges Största Brandövning vill vi öka brandsäkerheten i hemmen.

familj brandövar hemma

Har du gjort en brandövning hemma någon gång?

De allra flesta bränder där människor skadas sker i hemmen, däremot är det få av oss som gjort slag i saken och brandövat med våra nära och kära. Under vår återkommande kampanj uppmärksammar vi vikten av brandsäkerhetsfrågor kopplade till hemmet.

Bränder går att förebygga. Att ha rätt utrustning hemma är viktigt, men det är också helt nödvändigt med kunskap, så prata med dina nära och kära.

Har du barn? Låt dem vara med och tända och släcka levande ljus. Förklara hur de ska göra om de upptäcker att det brinner och se till att alla där hemma vet hur man använder brandfilt och brandsläckare.

Rädda, varna, larma, släck

Rädda och varna de som är i fara och lämna genast bostaden om branden är för stor för att du själv ska kunna släcka. Ring 112.

Var med i Sveriges Största Brandövning:

Förberedelser:
Samla alla som bor i hemmet. Berätta för alla vad ni ska göra.

  1. Bestäm en återsamlingsplats: Enas om en plats utanför bostaden där ni ska samlas om det brinner. Välj en plats där man ser huset.
  2. Gör en utrymningsplan: Gå från rum till rum och prata om hur man kan ta sig ut från just det rummet om det börjar brinna där. Prata om att röken är giftig och hur man kan krypa under den för att ta sig ut. Om ni bor i lägenhet, prata igenom vad ni gör om det brinner i trapphuset. Bor ni högt upp är det larma och sedan hålla sig synlig för Räddningstjänsten i fönster eller på balkong som gäller.
  3. Kolla era utrymningsvägar: Se till så att alla dörrar och fönster är framkomliga. Sedan tar ni bort sådant som står i vägen. Använd alltid ytterdörren i första hand, altan- eller balkongdörrar i andra hand och fönster i tredje hand. Bor ni högt upp, diskutera om man kan ta sig ut från balkong eller fönster med en hopfällbar brandstege som ni kan ha hemma.

Brandöva:
Sprid ut er i hemmet och testa hur det är att ta sig ut från olika rum.

  1. Lämna bostaden och stäng fönster och dörrar bakom er för att stänga in branden.
  2. Ta det lugnt och testa gärna olika utrymningsvägar.
  3. Samlas på er återsamlingsplats. Här räknar ni in alla och ser till att alla är med.

Cirka 100 personer dör i bränder varje år.

80 procent av dessa befinner sig där de känner sig som tryggast - i hemmet. De flesta bränder startar i köket eller vid eldstaden.

Bidrar till Agenda 2030 genom mål

Globala målen, Agenda 2030, Mål 11 Hållbara städer och samhällen

Linje

Relaterade engagemang