Under sommaren erbjöd vi tio cykelturer med Visby Cykeltaxi för äldre i Visby som har eller under coronapandemin haft svårt att komma ut själva.

Kerstin Nyberg, hållbarhetschef, och Jenny "Jenka" Rydén på sin cykeltaxi.

”Det var det vackraste man kan se!”

Daggan, Eva, Monica och Hasse, Eivor, Karl-Gösta, Ruth, Stina, Eva, Tore och Björn fick alla varsin tur i stan under sommaren. Våra äldre har i och med coronapandemin suttit mer inomhus än någonsin. Därför ville vi på Länsförsäkringar och Jenny ”Jenka” Rydén som vid tillfället drev Visby Cykeltaxi ge dem en möjlighet att ta sig runt i sommarvisby.

– Ni kan tro att det varit uppskattat! Skrev Jenka på Visby Cykeltaxis instagram efter att sista turen gjorts. Gud va vi har skrattat och njutit och tappat kepsar i fartvinden och hejat på varenda kotte vi passerat. Tack för alla härliga turer.

Erbjudandet gällde en 40 minuters tur med den eldrivna och fossilfria cykeltaxin i Visby och passageraren valde själv destination. De flesta turer gick genom innerstaden, vid havet eller ute på Södra hällarna. ”Det var det vackraste man kan se!” utbrast Daggan glatt efter sin tur över Södra hällarna. Vissa valde att åka själva och andra hade med sig en medpassagerare, ofta en vän, partner eller ett barnbarn.

Cykelturer för psykisk hälsa

Social isolering är något som många av våra äldre upplevt det senaste året och som för många känts jobbigt och nedstämmande. Folkhälsomyndigheten skriver på sin sida om vikten av social gemenskap och viktigt av att livskvaliteten och vardagen känns givande för att förebygga psykisk ohälsa. Sådant kan ligga i det lilla och i det stora. Genom samarbetet med Visby Cykeltaxi har vi sett till att ge en stund med sommarvind i håret, skratt och vackra vyer till några av alla de som fått för lite av den varan det senaste året.

Bidrar till Agenda 2030 genom mål

Globala målen, Mål 3, God hälsa och välbefinnande
Globala målen, Agenda 2030, Mål 11 Hållbara städer och samhällen
Globala målen, Agenda 2030, Mål 17 Genomförande och partnerskap

Linje

Relaterade engagemang